
![]() |
---|
להזמנות ופרטים
קטיף שעל | טיולים מומלצים בצפון - נחל החרמון - בניאס
קחו פסק זמן מהשגרה היומיומית ובואו לחוויה בארץ ישראל היפה
טיולים מומלצים בצפון - נחל החרמון - בניאס
טיולים מומלצים בצפון -נחל החרמון - בניאס
אין כמו ארץ פלגי מים לשובב את הנפש, להעביר את ימי הקיץ החמים ולבלות בטבע מסעיר. שמורת הבניאס מציעה מגוון אפשרויות הליכה ומתאימה למי שחשקה נפשו בפיקניק או טבילה.
דרגת קושי - קל
אזור בארץ - צפון->גולן חרמון ואצבע הגליל
מתאים לגיל - לכל המשפחה
סוג טיול - קל
עונה מומלצת - קיץ, סתיו, חורף, אביב
מסלול נטייל באחד מיובליו של נהר הירדן, המגיע מההר הגבוה בארץ- החרמון. לאורך הדרך נפגוש שרידים עתיקים לישובים מרכזיים שהיו באזור, מקדשים ומבני ציבור מרשימים. נראה שרידים של העיר פאניאס והארמון אגריפס. לאורך הדרך נהנה מצל העצים ונוכל להסתובב במגוון שבילים המרשתים את שמורת הטבע. בסיום המסלול נגיע אל מפל הבניאס, אשר בחורף זורמים בו מים רבים.
מידע ראשוני
מתאים בעיקר למשפחות
עונה מומלצת: כל השנה
אורך המסלול: 2.5 ק"מ
הערכת זמן הליכה: כ-4 שעות
סוג המסלול: קווי
שמורת טבע בתשלום: כן, המסלול עובר בשמורת הטבע נחל חרמון (בניאס). יש התעדכן באתר רשות הטבע והגנים על שעות הפתיחה ועלות הכניסה.
לינה והדרכה באזור
חניוני יום: בתוך תחומי שמורת הטבע
חשוב לדעת
ההליכה בשבילים המסומנים בלבד.
הכניסה למים אסורה.
הבערת אש אסורה.
האכילה מותרת בחניונים המוסדרים בלבד.
לאן להגיע
נקודת התחלה: שמורת הבניאס- מעיינות הבניאס. בוייז: שמורת הבניאס- מעיינות הבניאס.
נסע על כביש 99 מכיוון קריית שמונה לכיוון מזרח, כ- 2 ק"מ לאחר צומת שיאון נפנה עם השילוט לשמורת הבניאס (מעיינות הבניאס)
נקודת סיום: שמורת הבניאס- מפל הבניאס. בוייז: שמורת הבניאס- מפל הבניאס.
ממעיינות הבניאס נסע מזרחה על כביש 99 עד לפניה שמאלה לכיוון דרום עם השילוט ל"מפל הבניאס".
מבט על המסלול
סימון: כחול, אדום
מפת סימון שבילים: 1- החרמון, גולן ואצבע הגליל
סיפור דרך:
את המסלול נתחיל בחניון הרכבים בשמורת מעיינות הבניאס. בחניון שירותים, ברזיות וחניון פיקניקים גדול ומוצל. מהחניון נמשיך לכיוון הנביעה- צפון, עם השילוט ל- "מקדש האל פאן". נטפס מספר מדרגות ונגיע לשרידי מקדש האל פאן. מכאן קיימות שתי אפשרויות להמשך:
אפשרות ראשונה לצאת למסלול טבעתי קצר המתחבר כמה מאות מטרים בהמשך.
אפשרות שניה היא לחזור על עקבותינו אל חנות המזכרות שבחניון. וללכת לאורך הנחל בדרך הרחבה שבין חניון הפיקניקים לנחל. לאחר כמה עשרות מ' נגיע לפיצול שבילים בו נפנה ימינה להמשך המסלול בגשר עץ. נחצה את גשר העץ. בנקודה זו מתחבר המסלול הטבעתי ממקדש האל פאן.
אנחנו נפנה שמאלה לכיוון המשך המסלול המסומן בכחול. לאחר כמה דקות הליכה וירידה במספר מדרגות נגיע לשפך של נחל גובתא אל הבניאס ונעבור מתחת לגשר הכביש הנוכחי ומתחת לגשר רומי ע"ג גשר עץ ארוך. לאחר כמה עשרות מטרים נפנה שמאלה במעלה מדרגות הסמוכות לתחנה הידרואלקטרית אשר פעלה עד שנת 1967 וסיפקה חשמל למתקני הצבא הסורי. נגיע לשרידי תחנת הקמח "טחונת מטרוף" המשוחזרת. נפנה ימינה אל המשכו של השביל הכחול. לאחר כמה דקות נגיע לפיצול שבילים. נוכל לפנות שמאלה אל עתיקות העיר פניאס וארמון אגריפס או ימינה עם המשכו של השביל הכחול לכיוון המשך המסלול. נוכל להמשיך לסייר בעיר במסלול המגיע לבסוף בחזרה למעיינות הבניאס שזוהי נקודת ההתחלה, או לחזור בחזרה על עקבותינו אל הפיצול עם השביל הכחול.
נפנה שמאלה אל השביל הכחול לכיוון "מפל הבניאס". נחצה את הנחל בגשר עץ, נטפס מספר מדרגות ונגיע לפיצול שבילים. נפנה שמאלה עם השילוט ל"חניון המפל". לאחר מספר עשרות מטרים נגיע אל בריכת הקצינים. נרד במדרגות ונמשיך עם השילוט לכיוון המפל. נחצה גשר עץ נוסף. נעבור לצד שרידי תחנת הקמח "אום רעי" ותחנת הקמח ג'דידה. השביל ממשיך מעל מצוק הנחל ולאחר כמה מאות מ' מגיע לתצפית על מפל הבניאס. נרד במשך מספר דקות במדרגות עץ בחזרה אל הנחל, נחצה אותו בגשר עץ ונגיע לפיצול עם שביל אדום הממשיך לכיוון הגשר התלוי. נפנה ימינה עם השביל הכחול לכיוון המפל. נגיע לפיצול שבילים נוסף ונפנה שוב ימינה לכיוון המפל. כעת שני שבילים מובילים מנקודה זו למפל. השביל התחתון מיועד למגיעים למפל והשביל העליון מיועד לחוזרים מהמפל. נגיע אל המפל דרך השביל התחתון, נתרשם ונחזור חזרה דרך השביל העליון. נמשיך בשביל האדום לכיוון הגשר התלוי. בהמשך הליכה נגיע לירידה מהשביל התלוי, נפנה שמאלה ונרד אל הגשר. נלך בזהירות מבלי לטפס או להתכופף מעבר למעקה.לאחר הגשר נפנה שמאלה בשביל האדום, נחלוף על פני הירידה לגשר התלוי ונגיע מיד אל פיצול עם שביל שחור שמספרו לכיוון שאר ישוב. נפנה ימינה בשביל האדום. השביל מטפס ומתפתל במקטע חשוף לשמש. לאחר כמה דקות נגיע לפיצול עם השביל הכחול המגיע ממפל הבניאס ותצפית ממנה ניתן להשקיף על מורדות החרמון וקלעת נמרוד. נמשיך ישר בשביל הכחול כמה עשרות מטרים נוספים אל החניה של מפל הבניאס.
רוצים לדעת עוד?
מקור השם בניאס:
השם בניאס עבר שבושים רבים לאורך השנים, אך מ בש האל היוני פאן, בעל גוף אדם עם קרניים, רגליים וזקן כשל תיש. פאן היה אל הספר, הרועים והעדרים. הוא חי במערות, ובהן התרכז הפולחן שלו. הוא מוכר כדמות המנגנת בחליל עשוי קנים. יוסף בן מתיתיהו מספר כי כאשר הרחיב הקיסר אוגוסטוס את נחלתו של הורדוס וכלל בה גם את בניאס, בנה שם הורדוס מקדש יפה ביותר מאבן לבנה. לרגלי המצוק נערכות חפירות בהן נחשף המתחם הפולחני החשוב של בניאס.
בנו של הורדוס, פיליפוס, ירש מאביו את בניאס והקים במקום עיר בשם קיסריה של פיליפוס, כדי להבדילה מקיסריה שעל חוף הים התיכון. העיר קבלה מעמד חשוב והוטבעו בה מטבעות, הוקמו בה מקדשים, בתי מרחץ, תיאטראות ומבני ציבור נוספים. לתקופת פריחה זו אפשר לשייך את שני מבני הציבור העיקריים שנחשפו באזור העיר והיוו חלק מהמרכז העירוני המפותח.
הנוצרים מאמינים שכאן מסר ישו את מפתחות השמים והארץ לפטרוס ולכן הפך המקום לאתר עלייה לרגל לנוצרים וצליינים מכל העולם.
בתקופה הביזנטית והמוסלמית ירד מעמדה של בניאס. לא נתגלו ממצאים מתקופות אלו. בתקופה הצלבנית נבנה בבניאס מבצר, ששרידים ממנו נמצאו באתרי החפירות. בתקופה זו עברה בניאס מספר פעמים מידי הצלבנים לידי המוסלמים עד שבשנת 1164 נכבשה על ידי נור-א-דין.
מעל להריסות המצודה הצלבנית נבנה כפר ממלוכי. היישוב הכפרי בבניאס המשיך להתקיים עד המאה ה-20 וניטש במלחמת ששת הימים.
* * *
המלצת החברה להגנת הטבע (ע"ר) נוגעת לערכי הטבע והנוף במסלולים המומלצים בלבד, ואין בה כדי להטיל עליה אחריות לכל פגיעה ו/או נזק ו/או אובדן שעלולים להגרם למטיילים ו/או לרכושם במהלך הטיול ו/או בקשר אליו, והיא אינה פוטרת את המטיילים מהחובה למלא אחר הוראות כל דין בקשר לטיול במסלולים המומלצים ולנקוט בכל אמצעי הזהירות הדרושים לפני הטיול ובמהלכו.

קטיף שעל המקורי - משק לוי
למבקרים באתר קטיף עצמי שעל מחכה חוויית קטיף פירות משפחתית של פירות אקזוטיים רבים ומגוונים: קטיף דובדבנים, קטיף פטל, אוסנה, דומדמניות, אוכמניות כחולות, תות שדה ותות עץ במגוון סוגים עשיר, דובדבן מתוק וחמוץ, תאנים, ענבים בטעם מנגו, דובדבן קוריאני, שיזף סיני, תותי יער, תות שמי, ופירות רבים נוספים.
פירות היער שאנו מגדלים, מלאים בוויטמינים וידועים בהשפעתם על: בריאות המוח, תהליכי הזדקנות, המערכת החיסונית, בריאות הלב ,כלי הדם ואיזון חומצות השומן בגוף.
את הפירות שקוטפים מאחסנים בסלסלות קש שמקבלים במקום, כולל מפית לבנה וקופסאות לאריזת הפרי שנקטף.
במהלך הקטיף אוכלים פירות כמה שרוצים ונהנים מהפתעות ומהפעלות לכל המשפחה